06 74 / 491-146 kozseghaza.alsonyek@t-online.hu

Alsónyéki Hagyományőrző Együttes

Nyéki Zeke Lajosné- Rektor néni

Szeretettel és tisztelettel emlékezünk a falu Rektor nénijére, aki jó tanító, nagy tudású, sokoldalú ember volt. Az Ő kezdeményezésére alakult a színjátszó kör, az olvasó kör, a Szabadművelődési Egyesület, a sárközi tánchagyományok életre keltése is az Ő nevéhez fűződik; 1941-1967. között az Alsónyéki Tánccsoport mindenki által tisztelt vezetője volt.

Az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes az 1940-es évek elején, a Gyöngyös Bokréta Mozgalom időszakában alakult, napjainkban közel ötven főt számlál a tagjai között. A felnőtt csoport mellett Csemete csoport működik, melyből szép számmal kerül ki az utánpótlás. Európa szerte bemutatta a jellegzetes sárközi táncokat.

1991-ben szoros baráti kapcsolatot alakított ki a tánccsoport az erdélyi Kézdiszentlélek Perkő Tánccsoportjával.

Fellépéseken ragaszkodnak a nagyanyáiktól, nagyapáiktól örökölt régi 60-100 éves ruhákhoz, az élő népzenei kísérethez, melyek értékesebbé, látványosabbá, teszik az együttes által előadott koreográfiákat.

Az Együttest Alsónyék Községi Önkormányzata és az Alsónyéki Népi Hagyományőrző Alapítvány támogatja.

Az Együttes kiemelkedő munkájának bizonyítéka, hogy három pár Fülöp Ferenc díjas táncossal büszkélkedik. 2008-ban nagyszerű eredményt ért el a tánccsoport: a kapuvári Hagyományőrző Együttesek Országos Minősítésén kiváló elismerésben részesült Szabadi Mihály Szőlőőrzés című koreográfiájával.

2018-ban ünnepelte a csoport fennállásának 75. jubileumát, a három napos nagy rendezvényen négy korcsoport is képviselte magát.

Tánccsoport vezető: Molnár-Varga Zsuzsanna

Művészeti vezető: Steiner Józsefné

Az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes aktuális híreit ide kattintva olvashatja