ALSÓNYÉK

Szellemi értékeink

Alsónyéki Hagyományőrző Együttes

Nyéki Zeke Lajosné- Rektor néni 

Szeretettel és tisztelettel emlékezünk a falu Rektor nénijére, aki jó tanító, nagy tudású, sokoldalú ember volt. Az Ő kezdeményezésére alakult a színjátszó kör, az olvasó kör, a Szabadművelődési Egyesület, a sárközi tánchagyományok életre keltése is az Ő nevéhez fűződik; 1941-1967. között az Alsónyéki Tánccsoport mindenki által tisztelt vezetője volt. 

 Az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes az 1940-es évek elején, a Gyöngyös Bokréta Mozgalom időszakában alakult, napjainkban már hatvan főt számlál a tagjai között. A felnőtt és utánpótlás csoport mellé nemrégiben újabb korosztály csatlakozott: a Csemete Csoport melyet 2 éves kortól óvodás és kisiskolás gyerekek alkotnak, így már három korcsoportban táncolnak. Európa szerte bemutatta a jellegzetes sárközi táncokat.

Repertoárjukban többek között szerepel az Aprók Tánca, Lucázás, Nyéki táncok, Sárközi Karikázó, Háromugrós, Játszó, Szőlő taposó, Bekapáltuk szőlleinket, Szőlő őrzés, Botos-tánc, Nyéki táncok, című koreográfiák. Színpadon kizárólag a Sárközi tánchagyományokat eleveníti fel a csoport, ám a próbák alkalmával más: széki, szatmári, székelyföldi forgatós, cigány táncokat is tanulnak, így a táncosok más vidékeken, különböző táncházakban is megállják a helyüket.

1991-ben szoros baráti kapcsolatot alakított ki a tánccsoport az erdélyi Kézdiszentlélek Perkő Tánccsoportjával. 

Fellépéseken ragaszkodnak a nagyanyáiktól, nagyapáiktól örökölt régi 60-100 éves ruhákhoz, az élő népzenei kísérethez, melyek értékesebbé, látványosabbá, teszik az együttes által előadott koreográfiákat. 

Az Együttest Alsónyék Községi Önkormányzata és az Alsónyéki Népi Hagyományőrző Alapítvány támogatja.

Az Együttes kiemelkedő munkájának bizonyítéka, hogy három pár Fülöp Ferenc díjas táncossal büszkélkedik. 2008-ban nagyszerű eredményt ért el a tánccsoport: a kapuvári Hagyományőrző Együttesek Országos Minősítésén kiváló elismerésben részesült Szabadi Mihály Szőlőőrzés című koreográfiájával.

Tánccsoport vezető: Töttős Sándor Lászlóné

Művészeti vezető: Steiner Józsefné

Testvértelepüléseink

Digitális Jólét Pont