06 74 / 491-146 kozseghaza.alsonyek@t-online.hu

LENGYELI KULTÚRA

Leírás

Lengyeli Kultúra - "Európa egyik legrangosabb késő neolitikus lelőhelye" Alsónyék határában.
2006-ban az M6 autópálya építésekor 7000 éves újkőkori, az úgynevezett Lengyeli kultúra régészeti leleteire bukkantak Alsónyék külterületén. A több évig tartó feltárás során a területet a leletek mennyiségét és minőségét tekintve is "Európa egyik legrangosabb késő neolitikus lelőhelyévé" emelte: kirajzolódott egy egész falu, település képe, épületek, lakóhelyek, kemencék maradványai temérdek használati tárggyal, edényekkel.
Több száz sírhely, vagyis egész temető, ahol a halottakat ún. magzatpózban, étellel, edényekkel vették körbe. A nőket ékszereikkel, a férfiakat fegyvereikkel temették el. Sok ezer különféle, nagyon ritka, érdekesebbnél érdekesebb lelet származik erről a lelőhelyről.
2013-ban a lengyeli kultúra leleteivel bővült az Alsónyéki Tájház kiállítása: két teremben ékszerek, fegyverek, lakóhelyek láthatóak. A kiállítás legkiemelkedőbb része a feltárt újkőkori település vélhető vezére monumentális sírhelyének bemutatása, a feltáráskori állapotnak megfelelően.
Az Európa szinten is ritkaságnak számító felfedezésből a térségben egyedülálló kiállítás jött létre.
A kiállítás az Alsónyéki Népi Hagyományőrző Alapítvány, Alsónyék Község Önkormányzata, és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum együttműködésével a LEADER pályázati támogatásból valósult meg.

Elérhetőségek

e-mail: kulturhaz.alsonyek@gmail.com
Telefon:
06/74/491-364
+36-70/4697532

Nyitvatartás

A kiállítás minden nap megtekinthető, a fenti telefonszámokon történő előzetes bejelentkezéssel.